Baardagaam (Pogona Vitticeps)

Herkomst: Australië
Grootte: 50 cm
Dagtemperatuur: 35 ° C
Nachttemperatuur: 20 ° C
Luchtvochtigheid: 50 %
Soort terrarium: Min 100x50x50cm
Voedsel: Insecten, groenten, fruit
Wetgeving: Geen


Terug naar de pagina Hagedissen

Caresheet Baardagaam (Pogona Vitticeps)

Nederlandse naam: Baardagaam / Baardagame
Engelse naam: Bearded Dragon
Latijnse naam: Pogona Vitticeps

Algemene Informatie

 • Is een hagedis die behoort tot de familie van Agamen
 • Endimisch in Australië
 • Leefklimaat: Drogge steppen en woestijnen. een zeer droog, heet klimaat gedurende het gehele jaar
 • Overdag actief, 's nachts schuilen in holen of onder stenen
 • Bodembewonende soort (kunnen wel klimmen)
 • Hebben een baard (bestaat uit een opzetbare keelzak, bedekt met stekelvormige schubben)
 • Ze kunnen schrikken als je hen van boven benaderd (roofvogel–effect)
 • Ze houden een winterrust en geen winterslaap

Voedsel

De Pogona Vitticeps is een alleseter, pas hier wel mee op, niet alles is goed voor de baardagaam. Deze eet groente, fruit, insecten en vlees. De insecten worden best ook nog bepoederd met een vitaminepreparaat, zodat ze genoeg vitamine D3 binnen krijgen.

Denk eraan dat gezonde voedseldieren ook belangrijk zijn, het is namelijk het voedsel van je baardagaam. Je insecten kan je soms bepoederen met een vitaminepreparaat. Of je kan bijvoorbeeld eens een stukje appel bij je krekels leggen.

Niet alle groenten mogen gevoederd worden. Sommige bevatten oxaalzuur (broccoli, peterselie, spinazie, wortelen), dit zorgt ervoor dat het calcium niet meer kan worden gebruikt voor de skeletopbouw. Tegen tannine kan hij ook niet zo goed, dit zit in onder andere erwten en druiven.

Bij het voederen van jonge dieren moet je letten op het formaat van het aangeboden voedsel, dit moet namelijk echt klein zijn.

Baardagamen hebben ook water nodig. Probeer jonge dieren dagelijks te besproeien. Je kan ook een waterbakje plaatsen, maar pas ervoor op dat het water niet te diep is want jonge baardagamen kunnen wel eens verdrinken in te diep water. Neem bijvoorbeeld een dop van een fles water. Eens de dieren groot genoeg zijn kan je een waterbakje voorzien en een paar keer in de week besproeien. Ververs zeker het drinkwater elke dag.

Terrarium

Een woestijn–terrarium is aangeraden, sinds baardagamen uit Australië komen uit een droog en heet klimaat. Geef je baardagaam ook genoeg ruimte.

Zand is een ideale bodem, dit houdt de warmte goed vast. Het schoonmaken hiervan is niet zo moeilijk te reinigen door het zeven ervan. Gewoon zand kan soms samenklonteren in de maag van je baardagaam, en zo ontstoppingen en misschien erger veroorzaken. Er is speciaal zand te koop bij reptielenzaken.

De uitwerpselen van de baardagaam zijn hard, dus makkelijk op te ruimen met een lepeltje of een zeefje.

Temperatuur

De temperatuur mag tussen de 30°C – 40°C liggen. Onder de spot mag het oplopen tot 40°C a 50°C. Zie wel dat je baardagaam niet te dicht bij de warmte spot kan komen, ze kunnen zich namelijk verbranden. Probeer ook je warmtelamp niet in het midden van je terrarium te plaatsen, maar aan de zijkant, zo creeër je aan de ene kant een warmere plaats en aan de andere kant een koelere plaats waar je baardagaam wat kan verschuilen en afkoelen. Deze koelere plaatsen zijn best zo'n 25°C – 30°C.

Je moet ook altijd UV licht voorzien. Hiervoor zijn er speciale UVB lampen.

Wist je dat baardagamen...

 • Nieuwsgierige diertjes zijn?
 • Hun baard helemaal kunnen opblazen en zwart maken?
 • Seinen geven met hun hoofd als communicatie?
 • Soms zwaaien met hun arm als communicatie?
 • Ook graag groente en fruit eten (maar niet alles)?

Filmpjes